В Кипър арестуваха израелец, ръководил мрежа за трафик на органи Избрана

Понеделник, 08 Януари 2018 16:28 Написана от  Публикувана в Акценти

В Кипър е задържан израелски гражданин, за когото се твърди, че е ръководил глобална мрежа за трафик на органи. Престъпната мрежа се е ръководила от Косово.


Обвиненията срещу Моше Харел са, че е привличал донори от Източна Европа, Турция, страни от бившия СССР и Косово с обещания, че ще плати 12 000 евро за бъбрек. След това продавал органите на нуждаещи се израелци срещу 100 000 евро.
Косово и Русия са издали заповеди за арест на Харел. Косово вече е поискала екстрадирането му, засега не е ясно дали Русия е направила същото.

"Въз основа на международна заповед за арест заподозреният М. Х. беше арестуван преди няколко дни в Кипър", заяви говорителят на полицията Баки Кели и допълни "Той е издирван от 2010 г. насам."

Израелската полиция е арестувала Харел през 2012 г. в свързано разследване, но не е бил екстрадиран в Косово, защото двете страни не поддържат дипломатически отношения. Мрежата за трафик се задействала от клиниката "Медикус", която оттогава е затворена и се намира в покрайнините на Прищина, столицата на Косово. Скандалът се разразил през 2008 г., когато турски гражданин припаднал от болка на летището в Прищина, след като бъбрекът му бил изваден.

Клиниката е била ръководена от уролога Лутфи Дервиши. Той е съден за участие в организирана престъпна група за трафик на органи и получил осем години лишаване от свобода. Синът му Арбан е осъден по същите обвинения през 2013 г. на седем години лишаване от свобода. И двамата обаче са се укрили.
Общ пет лекари от Косово са осъдени на до 8 години лишаване от свобода за трафик на органи. Донорите, чиито органи са били незаконно отстранени, били оставени без подходяща медицинска помощ и се третират "като отпадъци", заявяват прокурорите по време на процеса.

Но Върховният съд на Косово отменя присъдите през 2016 г. и връща делата за повторното разглеждане и процесът продължава.

Лутфи Дервиши е заловен през 2016 г., но Арбан Дервиши и турският лекар Юсуф Сонмез все още са на свобода. Всички заподозрени са отрекли да имат вина.

Отделно, през 2010 г. пратеникът на Съвета на Европа Дик Марти обвинява косовските албански партизански бойци, че са вземали органи от пленници, повечето сърби, по време на войната в Косово през 1998-99 г.

Създаден беше специален съд за военни престъпления в Косово с международни съдии и прокурори, за да разреши твърденията на Дик Марти, но все още няма повдигнати обвинения.

Оставете коментар