Светът реагира остро на решението на Тръмп за Йерусалим (ОБЗОР) Избрана

Четвъртък, 07 Декември 2017 15:23 Написана от  Публикувана в Акценти

Традиционните съюзници на САЩ се присъединиха в хора на страните, осъждащи решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Саудитска Арабия го нарече "неоправдано и безотговорно", докато Франция и Великобритания излязоха с по - меки позиции, че не го подкрепят.
Израелският премиер Бянамин Нятаняху обаче нарече решението "историческо" и коментира, че се надява още страни да го последват. Изявлението му дойде малко след като Ники Хейли - представителят на САЩ в ООН заяви, че решението на Тръмп не е обсъждано с израелските власти, а е в името на "американския народ".
Ходът на Тръмп преобърна дългогодишната политика на САЩ за един от най - болезнените въпроси в отношенията между Израел и палестинците. Президентът на Палестина Махмуд Абас заяви, че ще се оплаче пред ОН за решението, което определи като "плачевно", а лидерът на Хамас призова за нова интифада.
Палестинците на Западния бряг и в ивицата Газа организират протести, а днес в Хеброн се стигна и до сблъсъци. В петък Съветът за сигурност на ООН свиква извънредна среща, на която ще бъде обсъден проблемът. Срещата на Арбаската лига е насрочена за събота.
"Реших курсът ми на действие да бъде насочен към най - добрите интереси на САЩ и стремежа на Израел и Палестина към мир", коментира самият Тръмп. Изказването му е противоречи на думите на Ники Хейли, че САЩ не желаят да се месят в спора за Йерусалим.
Държавният департамент на САЩ е инструктуран да предприеме стъпки към преместване на посолството на страната от Тел Авив в Йерусалим.

Оставете коментар