Доналд Тръмп взел решението за Йерусалим без участието на израелските власти Избрана

Четвъртък, 07 Декември 2017 09:48 Написана от  Публикувана в Акценти

Хики Хейли - постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че президентът Доналд Тръмп е взел решението да признае Йерусалим за столица на Израел без участието на израелските власти.


"Това решение не е взето с участието на израелските власти. Това е решение, взето в името на американския народ", заяви Хейли в ефира на Fox News.
Тя обяви хода за проява на смелост: "Мъжество - това не значи да правиш това, което всички очакват. Мъжеството е да прави това, което смяташ за правилно. Точно така трябва да се постъпва".
Дипломатът подчерта, че решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, не значи, че той има намерение да се намесва в окончателното решение за статута на свещения град.
"Ние не предприемаме нищо по въпроса за окончателния статут на Йерусалим. Това трябва да решат между себе си израелтяните и палестинците.", допълни още Хейли.
"Това решение няма да стане преграда по пътя на мирния процес. Въпросът как ще бъде проведен мирния процес, ще се дели ли Йерусалим или не - трябва да бъде решен само от две страни".
Междувременно, в знак на несъгласието с решението на Тръмп, палестинците изгасиха светлините на коледната украса във Витлеем - градът, който християните смятат за рожденото място на Исус Христос. Коледното дърво пред църквата "Рождество Христово" и елхата в Рамала потънаха в тъмнина. Не е ясно дали светлините ще бъдат запалени преди празниците.

Оставете коментар