В официално изявление Тръмп ще признае Йерусалим за израелска столица Избрана

Сряда, 06 Декември 2017 10:00 Написана от  Публикувана в Акценти

Американският президент Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел. Очаква се той да обяви решението си днес, съобщават източници от администрацията му, цитирани от BBC.

Очаква се Тръмп да одобри и преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, но това няма да се случи поне още няколко години. Израел приветства решението, не така обаче седи въпросът с лидерите на Арабския свят, а Хамас, която контролира ивицата Газа, призова за протести.
Арабските лидери отправиха остри предупреждения срещу преместването на американското посолство, като един от тях го определи като "очевидна провокация към мюсюлманите".
Израел винаги е смятал Йерусалим за своя столица, докато палестинците имат претенции към източната част на древния град като главен град на бъдеща държава.
Спорът за града е в сърцето на конфликта между израелци и палестинци, а Йерусалим, особено източната му част, е свещен за три религии - юдаизъм, ислям и християнство.
През 1967 година след войната в Средния изток Израел анексира града от Йордания и гледа на него като свой главен град. Според споразумение между Израел и Палестина от 1993 година статусът на Йерусалим трябва да се разглежда при по - нататъшните преговори за мир. Властта на Израел върху Йерусалим никога не е била призната от международната общност и посолствата на страните са в Тел Авив, който светът смята за столица на държавата. От 1967 година насам държавата е построила около дузина обществени сгради в свещения град, който е дом на около 200 000 евреи. По международните закони тези действия на Израел са незаконни, въпреки че страната оспорва. С признаването на Йерусалим като столица САЩ вероятно ще подсилят позицията на Израел, че териториалните претенции са валидни.

Оставете коментар