ЕС ще изготви черен списък на данъчните убежища Избрана

Вторник, 07 Ноември 2017 09:50 Написана от  Публикувана в Акценти

Данъчните убежища влизат в черен списък след поредния теч на документи от офшорна правна фирма, който разкри нови случаи на данъчни измами от известни личности. Финансовите министри на страните - членки ще обсъдят изготвянето на списъка, съобщава Ройтерс,

позовавайки се на официални източници. Решението е взето след публикуването на "Парадайз Пейпърс", като темата ще бъде включена в месечното заседание.

Страните от общността от месеци планираха споразумение за черен списък на данъчните убежища и новите разкрития дадоха тласък нов тласък на дискусията.
По - ранното изтичане на документи - "Панама Пейпърс" и "Люксембург Лийкс", стана повод страните да обсъдят някои мерки за ограничаване на данъчните измами, включително и черен списък на убежищата с цел да бъде спряно пренасочването на печалбите към безданъчни или страни с ниски данъци като Бермудите и Панама, припомня Ройтерс.
В момента всяка от страните в ЕС разполага със собствен списък с юрисдикции, за които се приема, че сътрудничат малко по данъчните въпроси. Държавите имат обаче различни критерии при определянето на данъчен рай, затова се очаква списъкът на ниво ЕС да има по - голяма тежест.

Оставете коментар