Нов теч на документи разкри офшорните сделки на най - богатите в света Избрана

Понеделник, 06 Ноември 2017 10:47 Написана от  Публикувана в Акценти

Ново изтичане на огромен брой документи разкрива как могъщите и богатите, сред които и кралицата на Великобритания, инвестират огромни суми пари в офшорни данъчни убежища. 

 

В документите се посочва и името на министъра на търговията на САЩ, който има дял от фирма, работещ с руснаци, на които САЩ са наложили санкции. 

Течът, наречен Парадайз Пейпърс, разкрива 13,4 милиона документа -  повечето от водеща в офшорното финансиране фирма. 

Разследването е на група от 100 медии по цял свят. 

Разкритията бяха направени в неделя и са само малка част от цялата документация, която ще извади на бял свят данъчните и финансови афери на някои от стотиците физически лица и фирми, възползвали се от възможностите на данъчния рай. 

Много от историите са фокусирани върху това как политици, знаменитости и изключително богати хора използват комплексни структури от тръстове, фондации и кухи компании, за да  избегнат плащането на данъци или да покрият сделките си. 

Голяма част от операциите, разкрити в Парадайз Пейпърс, не включват нарушения на закона. 

 

Какво бе вече разкрито:

 

1. Ключов съветник на министър - председателя на Канада е свързан с офшорни схеми, чрез които вероятно е избегнато заплащането на милиони долари данъци, като разкритието може сериозно да навреди на Джъстин Трюдо, който водеше кампания за затваряне на данъчните убежища.

 

2. Лорд Ашкрофт, милиардер бивш заместник - председател на британската партия на Консерваторите, може би е заобиколил някои правила за офшорните си сделки и инвестиции.  Други документи водят до заключението, че Ашкрофт е запазил non - dom статуса си, докато е бил в Горната камата на британския парламент, въпреки твърденията, че заплаща данъците си в страната. 

 

3. Появиха се и данни, които повдигат въпроса с какви средства е бил придобит мажоритарния  дял от футболен клуб Евъртън.

 

4. Руският олигар Алишер Усманов може би е успял да повлияе върху надеждната проверка за дейността на собствените си фирми. 

 

Това са данните, разкрити от BBC - част от екипа, разследващ сделките, като е възможно медии от други страни да са открили истории политици, бизнесмени и знаменитости от други краища на света. 

 

Как е замесена кралица Елизабет II

 

Парадайз Пейпърс сочат, че около 13 милиона долара от личните средства на Кралицата са били инвестирани в офшорки. Парите са  вложени на Каймановите острови и Бермудите. 

BBC отбелязва, че в сделките няма нищо незаконно и няма намеци кралицата да е избегнала заплащане на данъци, но се повдига въпросът доколко е редно монарх да инвестира в данъчен рай.

 

От Херцогство Ланкастър, което осигурява голяма част от издръжката на кралицата, коментират, че решенията на фондовете не са били обсъждани и кралицата не е била уведомена за конкретни сделки, сключени от нейно име. 

 

Уилбър Рос - министър на търговията на САЩ

 

Отношенията между президента Доналд Тръмп и Уилбър Рос - настоящ министър в САЩ, датират още от 90 - те години, когато финансистът спасява бизнесмена от фалит. 

Документита показват, че Рос се е сдобил с дял във фирма за морски транспорт, която печели милиони долари годишно от транспортирането на петрол и газ за руски енергийни компании. Във фирмата дялове имат зетът на руския президент Владимир Путин и двама мъже, на които САЩ са наложили санкции. 

 

Разкритията, пише BBC, вероятно отново ще повдигнат въпроса за "руската връзка" с президентските избори в Америка

 

Сенаторът от Демократите вече е поискал разследване, заявявайки пред NBC News, че Уилбър Рос е оставил у Конгреса впечатление, че вече не притежава дялове от транспортната фирма. 

 

Повечето от документите идват от фирма Апълбай - юридическа кантора на Бермудските острови, предоставяща услуги на клиенти, желаещи да инвестират на места, известни като данъчен рай. 

Документите от Апълбай и други фирми със сходна дейност, са публикувани от Süddeutsche Zeitung. Медията не разкрива източниците си. 

Оставете коментар