Испания може да загуби до 27 млрд. евро заради кризата в Каталуня Избрана

Събота, 04 Ноември 2017 10:13 Написана от  Публикувана в Акценти

Политическото напрежение в Каталуня може да доведе до средносрочни икономически последствия за Испания. За това предупреждава Националната банка на страната в доклад, анализиращ икономическата стабилност.

В него се посочва, че страната може да загуби между 0,3 и 2,5 % от своя БВП, което възлиза на между 3 и 37 млрд. евро, пише El Pais. 

"При най - лошия сценарий близо 60 % от предвиждания за 2018 и 2019 година ръст ще се изпари във въздуха", се посочва в доклада на банката, която обаче подчертава, че сценарият е чисто хипотетичен. Каталуня рискува да бъде ударена най - силно и да навлезе в рецесия. 

Потенциалното засилване или удължаване на политическата ситуация може да навреди на икономическия облик и финансова стабилност на Испания. Несигурността може да намали увереността на икономическите агенти и оттам да повлияе на решенията им за инвестиции, което в последствие да упражни негативно влияние върху икономическата активност и безработицата", пише в доклада. Възможно е ефектите от кризата да се разпространят върху потреблението, корпоративните инвестиции, трудовия пазар.

"Макроикономическият ефект от настоящата ситуация на несигурност ще зависи от интензивността и продължителността ѝ", пише Националната банка на Испания. 

Оставете коментар