Съветът на министрите в ЕС обсъжда борбата с тероризма Избрана

Четвъртък, 14 Септември 2017 14:28 Написана от  Публикувана в Акценти

В Брюксел се провежда поредното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, съобщават от пресцентъра на МВР. На първата сесия на Съвета министрите на вътрешните работи обсъдиха въпросите на борбата с тероризма.

Те бяха единни в оценката си, че тероризмът продължава да бъде реална, тежка заплаха за гражданите на ЕС и държавите-членки трябва и ще продължат да работят целенасочено за координиран, общ отговор. Сред обсъдените акценти бяха повишаване качеството на информационния обмен, споделянето на информация на основата на доверие, оперативното сътрудничество. Общо е разбирането и за необходимостта от засилване на работата за противодействие на агресивната радикализация, както и за стратегически подход към превенцията.

В своето изказване министър Радев се присъедини към общата оценка, че решителността на държавите-членки и ЕС като цяло в борбата с тероризма не бива да намалява. Работата по всички направления, като се използват инструментите на сътрудничество и обмен в тяхната взаимна свързаност и допълване, трябва да продължи. Ключова е ролята на предотвратяването на радикализацията. Безспорно е значението на активното оперативно сътрудничество и обмен на информация. Необходим е бърз напредък в създаването на новата архитектура на европейските информационни системи и оперативната съвместимост между тях, подчерта министърът. Трябва да продължи и процесът за намиране на работещи решения за използването на телекомуникационните данни, както и за пълноценното и ефективно използване на резервационните данни на пътниците като силни инструменти за предотвратяване и разследване на тероризма и тежката престъпност.

В рамките на участието си в Съвета, министър Радев проведе кратка среща с федералния министър на вътрешните работи на Австрия. Министрите обсъдиха миграционната ситуация в двете страни. Потвърдиха готовността си за сътрудничество в рамките на Триото председателства на Съвета на ЕС. Министър Радев бе поканен да посети Виена след изборите в Австрия за по-детайлен обмен по приоритетите на двете председателства.

Оставете коментар