Син разрешава на баща си незаконна сеч в горското стопанство на Ловеч

Петък, 08 Декември 2017 09:33 Написана от  Публикувана в Криминални

Сигнал за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Ловеч. Заместник-директорът на службата позволил на своя баща, който има частна фирма за дърводобив, да сече в държавните гори. Нещо повече - фирмата допуска редица нарушения, които успява умело да прикрие,

и да сече безконтролно, става ясно от репортаж на Нова ТВ.

Това е част от Държавният горски фонд. Мястото – между градовете Габрово и Севлиево - отдел 357, буква Т. Сечта тук е продължила около година и е приключила преди няколко месеца. Фирмата, която печели търга е „Узана 99” ЕАД със седалище в Габрово. Неин собственик е инженер Руси Русев – лесовъд с дългогодишен опит и стаж.Очакваният добив, само от този малък район е в размер на 200 кубически метра дървесина от черен бор. Позволителното му е издадено от служител в Горското стопанство на Габрово и е било валидно от 30 май – 30 юни 2016 година. Фирмата, обаче, не успява да извърши позволената сеч и срокът е удължен - с подписа и разрешението на замесник-директора на Горското инж. Николай Русев. Съвпадението във фамилиите не е случайно. Николай Русев е син на Руси Русев – собственик на частната фирма. Така синът позволява на баща си да сече в територията на подопечното му горско стопанство.Екипът на телевизията шрави инспекция на мястото, където бащата сече с позволението на сина си. Обхождат района с лицензиран лесовъд, но самоличността му се пази в тайна, по негово настояване, тъй като мъжът се притеснява за своята сигурност.

Според лесовъда видимо са отсечени повече дървета, отколкото е разрешено.

В района има разхвърляни десетки кубици дървесина, които гният и никой не прибира.Разхищението е забелязано в началото на годината от лесничеи на Горското в Габрово. Описано е в констативни протоколи, и рапорти. Те отказват, тъй като се притесняват, че ще бъдат уволнени. С нарушенията е запознат и тогавашния директор на горското - Красимир Илиев.

В Дирекцията по горите във Велико Търново протоколи за незаконна сеч няма. Оказва се, че протоколите са в Северноцентрално държавно предприятие , а извършената проверка от службата е констатирала нарушения на терена. От предприятието отказаха коментар. Без рапорти и анализи, синът удължава срока за сеч на частната фирма на баща си.

Николай Русев е от около 20 години в системата. От толкова време съществува и фирма „Узана 99” на баща му. Заместник-шефът на горското обаче не смята, че има конфликт на интереси.

Вече бившият директор Красимир Илиев, констатирал незаконната сеч, е уволнен, след като докладва за конфликт на интереси.От месец март директор на горското е Иваничка Иванова. Проверка в Търговският регистър показва, че тя също е имала взаимоотношения с фирма „Узана 99” – била е директор на филиала на фирмата в Севлиево.

Екипът на NOVA се сдоби в мистериозно изчезналите протоколи и рапорти, които е трябвало да прекратят незаконната сеч. Според тях фирма „Узана 99” е трябвало да бъде санкционирана, вместо да й се удължава разрешителното. На ход сега е ресорното министерство на земеделието и храните.

Оставете коментар