Задържаха помагачи в телефонна измама, извършена във Велики Преслав

Понеделник, 04 Декември 2017 15:36 Написана от  Публикувана в Криминални

Помагачи на телефонна измама, извършена във Велики Преслав са установени и задържани, съобщават от пресцентъра на МВР.  На 15 ноември 83-годишен местен жител бил измамен по телефона по добре познатия сценарий „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“.

Той събрал в торбичка всичките си пари - 5560 лева и ги хвърлил през терасата на жилището си, за да „помогне на полицията“. Малко след това установил, че е станал жертва на самите тях. До „мулетата“ криминалистите стигнали след извършени поредица оперативни и процесуално- следствени действия: след сигнала веднага са разпитани съседи на възрастния мъж. Един от тях разказал, че забелязал автомобил с добричка регистрация по времето, фиксирано като час на измамата. Прегледани са записи от охранителни камери в града и установен автомобилът - Фолксваген Голф. В резултат на това криминалистите издирили двамата мъже, придвижвали се с него - Р.Г./27г./ от гр. Върбица и Х.Р./28г./ от търговищкото с. Преселец. По време на разпитите те признали, че в посочения ден са взели пари от Велики Преслав, където ги пратил „бай Митко“. С Р.Г. той се свързал по обява в сайт за продажба на кола. Предложил му да поработи за него и да изкара пари, докато я продаде. Р.Г. обаче нямал свидетелство за управление и като станало ясно, че „работата“ е свързана с пътуване, помолил за съдействие приятеля си Х.Р. от с.Приселец. Първата поръчка дошла в средата на ноември. Тогава двамата отишли с автомобила във Велики Преслав и по указанията на „бай Митко“ стигнали до адрес в старата столица, от който взели торбичка с пари с 5560 лева. „Шефът“ им казал да си заделят 450 лева, а останалите да оставят зад автобусна спирка до р.Бели Лом по пътя Разград - Русе.

На 30 ноември, след като са събрани данни за извършено престъпление по чл. 210 ал 1 т. 2 във връзка с чл. 209 ал. 1 връзка чл. 20 ал. 2 от НК, двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. С постановление на прокурор от РП - Велики Преслав им е наложено задържане за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава. Изяснява се съпричастността им и към други измами на територията на областта. Районният съд във Велики Преслав е уважил искането на прокуратурата и на 2 декември е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемите.

Оставете коментар