Стартира процедура за подбор на кандидати за командироване на магистрати в Европейската служба за борба с измамите (OLAF) – OLAF-B-5, съобщават от Висшия съдебен съвет.

Съд в Скопие постанови 2 години затвор за бившия македонски премиер Никола Груевски по делото Танк във връзка с покупката на луксозен правителствен "Мерцедес" на цена 600 000 евро. Груевски не е бил в залата при произнасянето, пише "Фактор".

Съдът в турския град Измир издаде окончателни присъди на 104 души за опита за преврат на 15 юли 2016 г. Те са осъдени на доживотен затвор при строг тъмничен режим. Други 21 души получиха 20 години затвор за "опит за убийство на президента",

Решение на Европейската комисия ще задължи производителите да включат 11 допълнителни системи за безопасност във всички автомобили, които се произвеждат и съответно продават на континента. Сред тях са система за аварийно спиране и поддържане на лентата движение, камера за заден ход,

Жозе Дирсеу, близък до бившия бразилски президент Луиз Инасио Лула де Силва, получи 30 - годишна присъда от апелативна инстанция, след като бе признат за виновен по обвинения в корупция.

Организирани банди от Източна Европа мамят германската държава с детски надбавки, изплащани за деца-фантоми от България и Румъния. Щетите възлизат на десетки, може би дори стотици милиони. Измамата е функционирала така: в т.нар. семейни каси, които изплащат детските надбавки

„Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лева. Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа”.

Съгласно Директивата за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации държавите членки могат да ограничат правата на гражданите, когато такова ограничаване представлява необходима, подходяща и пропорционална мярка в рамките на демократично общество,

Близо 40 години в България не е изграждан нов затвор. Последният построен е в района на Плевен. Към момента местата за лишаване от свобода в България са 12, а в тях работят близо 2000 души. Затворническите общежития са 24.

Решения срещу нелоялната търговска практика ще бъдат обсъдени на конференция в рамките на българското европредседателство на 30 - ти април в София.